Select Page

Dimanakah tempat menarik di Sungai Petani yang unik untuk percutian akan datang? Jom singgah ke Sungai Petani, Kedah.

Masa yang diambil untuk negeri utara Semenanjung Malaysia ini kira-kira dalam 4 ke 5 jam, sebaik memasuki negeri ini akan dapat melihat keindahan sawah padi terbentang luas penuh kehijauan.

Bandar di Kedah sedang rancak membangun seiring pergerakan era namun dalam masa yang sama masih memelihara tapak-tapak tamadun awal yang pernah wujud beribu tahun yang lalu, menjadikan ia destinasi yang cukup mengujakan untuk dilawati.

Sungai Petani juga boleh dijadikan destinasi tempat menarik dan jalan-jalan cari makanan kegemaran anda. Pelbagai juga restoran-restoran dan gerai menarik untuk dicuba bagi memuaskan deria rasa.

Apa yang anda craving? Cendol? Laksa? Nasi kerabu? Nasi kandar? semua yang terlintas di fikiran, sebut sahaja, macam-macam juadah ada di sini.

Sememangnya kaya dengan sejarah dan makanan yang lazat, itu sebab memaksa anda ke sini.

Mari membaca senarai tempat menarik di Sungai Petani ini.

20. The Carnivall Waterpark

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: Carnival waterpark

Ingin merasakan percutian yang unik dalam hidup? Merancang ke taman tema air sebagai salah satu percutian anda. Lagi best kalau taman tema The Carnival Waterpar Waterpark agak terkenal disini.

Terletak di dalam Cinta Sayang Golf and Country Resort, berkeluasan 7 hektar ini padat dengan pelbagai tarikan menarik seperti 4 Water Coasters, Wall Climbing, Kids Area Play dan Lazy River.

Sebaik anda menjejakkan kaki ke dalam, dimana akan terdengar kemeriahan keseronokan yang tak putus-putus bukan sahaja kanak-kanak tapi juga orang dewasa yang bermandi-manda di sini.

Selain aktiviti bermandi manda, anda berpeluang untuk menunggang kuda yang merupakan salah satu aktiviti yang ditawarkan di sini. Apa salahnya cuba lebih daripada 1 aktiviti cool dalam masa seharikan?

Alamat: Persiaran Cinta Sayang, 08000, Sungai Petani, Kedah

Waktu Operasi: Isnin, Selasa, Khamis (11.00am -6.00pm) | Jumaat, Sabtu & Ahad (10.00am – 7.00pm) | Rabu Tutup

Bayaran Masuk:

  • Isnin – Khamis: Dewasa RM20, Kanak-kanak dll RM18
  • Jumaat, Sabtu & Ahad: Dewasa RM28, Kanak-kanak dll RM20

19. Lembah Bujang

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Jika anda rasa Bali adalah antara lokasi tertua di Asia Tenggara disebabkan peninggalan banyak tempat penyembahan kunonya, apa kata kalau anda pergi ke Lembah bujang.

Topik yang pernah disentuh sewaktu di sekolah menengah ini menyimpan seribu satu bukti kewujudan tamadun tertua di Asia Tenggara yang dikatakan berkemungkinan telah wujud dari abad pertama Masihi lagi.

‘Bujang’ ini jika dikaji , selain daripada gadis dan pemuda yang ‘single’, di dalam bahasa Sanskrit ‘bujang’ bermaksud ‘ular,’ ini mungkin disebabkan oleh bentuk Sungai Bujang yang bengkang-bengkok seperti seekor ular.

Sekiranya anda ke sini, dapatlah feeling seperti filem Indiana Jones melihat bukti kerajaan Hindu-Buddha purba berdasarkan daripada peninggalan sekitar 50 buah kuil yang dijumpai.

Selain itu, banyak lagi penemuan artifak lain turut dipamerkan seperti tembikar Cina, lembing keagamaan, ukiran batu, manik, seramik Parsi dan tanah liat.

Alamat: 08400 Merbok, Kedah

18. Damai Park Resort

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: mytrip123.com

Damai Park Resort bukanlah sebuah resort biasa, kerana di sini anda sekeluarga dapat merasakan nikmat suasana di kampung dengan sepuas hati.

Selain penginapan, Damai Park Resort juga memiliki dusun buah durian sendiri di mana anda boleh menikmati dengan sepuas hati dengan sekali bayaran. Bagi anda yang gila durian, wajib memilih resort ini sebagai pilihan!

Penginapan yang ditawarkan dalam ketenangan alam semula jadi yang agak menarik, pelbagai juga jenis penginapan disediakan.

Jika anda inginkan pengalaman seperti ‘kampung’ sebenar, anda boleh menempah pakej Traditional Chalet yang cukup comel dengan reka bentuknya dan dikelilingi oleh kehijauan pokok-pokok yang tumbuh rendang.

Teringin mandi di sungai? Anda boleh bermandi-manda di dalam sungai yang terletak betul di hadapan resort ini. Memang syok!

Alamat: Damai Park Resort, Lot 588, Kampung Bukit Acheh, Jalan Muzium Arkeologi Lembah Bujang, 08400 Merbok, Kedah

Harga: Dari RM116+ Semalam

17. Hutan Lipur Rekreasi Tupah

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: maisinggah.com

Terletak di dalam daerah Kuala Muda, Hutan Lipur Rekreasi Tupah adalah hutan dipterokarp yang berada pada ketinggian sekitar 100 ke 200 meter dari paras laut. Hutan ini terletak di sepanjang sungai yang berkepanjangan 2 km.

Untuk pengetahuan, Hutan Lipur Rekreasi Tupah ini terkenal dengan destinasi tempat menarik di Sungai Petani. Penduduk tempatan turut bermandi-manda dan berkelah kerana lengkap dengan pelbagai fasiliti seperti surau, gerai makan dan tandas awam.

Bagi anda yang ingin menikmati keindahannya tanpa gangguan orang ramai, rancanglah untuk ke sini selain daripada hujung minggu.

Alamat: Hutan Lipur Rekreasi Tupah, Merbok

16. Tapak Arkeologi Sungai Batu

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: www.mstar.com

Kurang 10 km jaraknya daripada Sungai Petani, di dalam sebuah ladang kelapa sawit tersimpannya sebuah tapak yang menjadi bukti kewujudan antara tamadun tertua di negeri Jelapang Padi ini iaitu di Tapak Arkeologi Sungai Batu.

Pada sekitar 600 tahun sebelum Masihi, Tapak Arkeologi Sungai Batu ini agak meriah dengan pelbagai aktiviti perdagangan kerana merupakan kawasan daratan berhampiran dengan laut.

Apabila digali dan dikaji kawasan sekitar tapak arkeologi ini, Sungai Batu rupa-rupanya meninggalkan lebih daripada 10 binaan jeti, bangunan pentadbiran dan gudang.

Di samping itu, para pengkaji turut menemui belasan tapak peleburan besi yang dipercayai telah digunakan secara berterusan pada 2300 tahun lamanya.

Alamat: Kampung Permatang Samak, 08100 Bedong

15. Gunung Jerai

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Bagi anda mengidamkan aktiviti lasak, jom cuti kali ini mencuba mendaki Gunung Jerai. Untuk mendaki gunung ini, trail dari kaki hingga ke puncaknya ataupun untuk ke kawasan air terjun telah disediakan.

Kalau anda nak tahu, pada asalnya Gunung Jerai ini adalah sebuah pulau yang bernama Pulau Serai, namun disebabkan aras laut turun dengan banyak, terbentuklah gunung ini.

Terletak di ketinggian lebih daripada 1170 meter dari paras laut, sesiapa yang berjaya sampai ke puncak berpeluang menikmati pemandangan seperi didalam lukisan.

Di puncak gunung ini, anda dapat melihat pemandangan sawah padi Yan, negeri Kedah penuh dengan kehijauan seluas pandangan mata sambil menghirup udara segar.

Alamat: Gunung Jerai, Kuala Muda

14. Semeling Street Art

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: anewbreedoftraveller

Pelbagai juga negeri mempunyai Street Art tersendiri, sudah pasti Sungai Petani tidak ketinggalan pulakan?

Di Semeling Street Art memaparkan hasil karya kreatif yang dilukiskan pada dinding-dinding di belakang deretan kedai di Jalan Raya Semeling.

Dikatakan terdapat dalam sekitar 95 buah mural termasuklah lukisan 3D yang dihasilkan pada di dinding kedai dan rumah yang sudah berusia di kawasan ini.

Street Art di sini juga dihasilkan oleh pelukis yang berasal di sekitar Kedah, iaitu di Kulim, Alor Setar dan Sungai Petani.

Antara lukisan yang dapat jadikan background posing seperti watak-watak kartun seperti Elmo, Snoopy, Spongebob, Patrick, Doraemon, Avengers dan banyak lagi.

Selain itu, turut dihasilkan mural yang menggambarkan kehidupan masyarakat Kedah dan alam semula jadi.

Alamat: 17, Jalan Raya Semeling, Kampung Mata Hari Naik, 08100 Bedong

13. Dataran Zero Kilometer

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Tercari-cari tempat untuk meluangkan waktu lapang apabila malam tiba di Sungai Petani? Apa kata kalau anda singgah ke Dataran Zero Kilometer.

Anda boleh berjalan-jalan bersama yang tersayang ataupun bergambar di sekitar sambil melihat keindahan cahaya lampu LED yang mewarnai bangunan di dataran ini pada waktu malam

Limpahan cahaya LED ini memang menarik minat pengunjung dan wajib mengeluarkan kamera untuk snap gambar sebagai kenangan anda di negeri ini.

Jangan risau tempat meletakkan kereta, turut disediakan dengan caj sekitar RM1.50 per jam.

Alamat: Jalan Ibrahim, Sungai Petani 08000

12. KS Coins & Collectibles Antique Shop

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: KS Coins

Jika anda ingin merasai era yang telah lama berlalu? Mari singgah ke KS Coins & Collectibles Antique Shop.

Pelbagai barangan antik termasuklah seramik, duit lama dan lain-lain lagi dapat dipamerkan dan dijual di kedai ini.

Anda juga boleh mencuba nasib untuk menjual barangan antik yang anda miliki kepada pemilik kedai ini.

Duit yang diterima, boleh digunakan untuk mendapatkan koleksi antik yang lain atau berbelanja lebih semasa di Sungai Petani.

Alamat: Lot 1-21, Tingkat 1, Village Mall, Legenda Heights, 08000 Sungai Petani, Kedah

11. Masjid Sultan Muzaffar Shah

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: masjid-sultan-muzaffar-syah

Masjid Sultan Muzaffar Shah ini terletak di Jalan Sungai Layar juga dikatakan sebagai sebuah masjid ‘di dalam taman’ kerana lokasinya yang betul-betul bersebelahan dengan Taman Jubli Perak.

Masjid indah ini terletak dekat dengan kawasan pusat bandar Sungai Petani, memudahkan orang islam ingin menunaikan solat 5 waktu.

Ia juga dijaga dengan bersih membolehkan anda sekeluarga beribadah dengan penuh kekhusyukan.

Selepas selesai solat, jiwa tenang dan berkat perjalanan anda sekeluarga, setuju tak?

Alamat: Jalan Sungai Layar, Taman Jubli Perak, 08000 Sungai Petani

10. Muzium Paya Bakau

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: dboystudiomy.com

Tempat menarik di Sungai Petani untuk berphotoshoot di sekitar Sungai Petani? Ataupun inginkan kawasan lebih beroksigen yang segar?

Anda perlu singgah Muzium Paya Bakau dengan sekeluargayang terletak di Semeling ini. Apa yang menarik disini?

Di dalam kompleks hutan simpan ini berpeluang melihat bukan sahaja kawasan paya bakau, tetapi juga tempat membakar arang dan lain-lain lagi.

Fasiliti yang baik dan terdapat kaunter penerangan, kedai cenderahati, dewan serbaguna dan banyak lagi.

Di bahagian kaunter penerangan muzium ini, anda boleh mendapatkan banyak info berkaitan ekosistem, arkeologi dan banyak lagi. Bestnyaa!

Alamat: Muzium Paya Bakau, Semeling, Sungai Petani

9. Taman Rekreasi Sungai Petani

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: facebook.com/jjcmkedah

Pelbagai tempat untuk anda sekeluarga jadikan kawasan beriadah di sekitar Sungai Petani ini dan salah satu yang terbaik dan terbaru di sini adalah Taman Rekreasi Sungai Petani.

Terletak di atas bukit, pemandangan yang indah di taman ini boleh membuatkan jiwa anda tenang.

Anda berpeluang melihat pemandangan 360 darjah sekitar Sungai Petani sepuas hati.

Bermacam aktiviti yang boleh dibuat di sini sambil melihat pemandangan kerana fasilitinya yang boleh dikatakan agak lengkap, menarik dan unik seperti trek basikal, trek jogging, maze play pokok dan banyak lagi.

Sumber: menarikdi

Suka bergambar? terdapat dam haji dan chess bersaiz raksasa yang terdapat di sini. Gambar yang terhasil pun memang rare!

Dah puas bergambar, dam dan chess ini juga boleh digunakan sebagai peralatan senaman sambil cuba menunjukkan betapa geniusnya anda untuk memenangi permainan papan gergasi ini.

Alamat: Bukit Banyan, Sungai Petani

8. Pantai Merdeka

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: tempatmenarik.my/pantai-merdeka

Tak lengkap percutian kalau tak melawat lokasi terbaik untuk menikmati pemandangan mempesonakan langit dan lautan. Jika di Sungai Petani, Pantai Merdeka adalah yang dimaksudkan.

Inginkan pengalaman berbeza semasa di pantai? boleh menaiki bot pelancong yang disediakan di sini untuk melihat pemandangan di sekitar pantai dari perspektif yang jauh lebih menarik.

Bagi ingin merancang untuk ke Tanjung Dawai merupakan syurga makanan boleh menggunakan bot di sini.

Nak tahu apa lagi aktiviti lain yang rare dilakukan di Pantai Merdeka? Antaranya adalah bermain layang-layang, berkayak, berkhemah, memancing dan banyak lagi.

Dah puas berseronok, boleh memilih pelbagai gerai yang terdapat di sini untuk menikmati pelbagai juadah menyelerakan seperti char kuew teow, cendol, ABC, laici kang, mee ketam, mee udang dan macam-macam lagilah.

Alamat: Jalan Merbok, Sungai Petani 08000

7. Sungai Merbok

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Sungai Merbok laluan yang sempurna untuk kapal-kapal besar berlayar menuju ke kawasan hulu suatu ketika dahulu.

Di sekitar Sungai Merbok ini juga mempunyai pemandangan yang memukau apabila ketika matahari terbenam.

Di sini juga meninggalkan jejak era lampau seperti, Kota Istana Pulau Tiga, peninggalan kubu tentera British, tapak peninggalan ‘Gok’ pembakar kayu.

Tempat ini juga digunakan sebagai tempat membuat batu-bata dan arang suatu ketika dahulu.

Alamat: Sungai Merbok

6. Tanjung Dawai

Tempat Menarik Di Sungai Petani
sumber: twitter.com/twtlepak_

Berdekatan dengan Pantai Merdeka terletaknya Tanjung Dawai yang merupakan destinasi wajib dilawati bagi anda yang ingin menyegarkan tekak dengan makanan laut atau pelbagai hasil laut yang terbaik.

Antara menu yang ada sini ialah pelbagai makanan seafood, segala makanan laut ada disini. Keropok yang dijual di sini juga datang dalam pelbagai perisa seperti ikan, sotong dan udang

Banyak pilihan yang segar, harganya juga jauh lebih murah jika dibandingkan dengan tempat lain.

Dah tiba di tanjung dawai , anda boleh melegakan lapar dan dahaga di kedai makan seafood yang ada di sini. Terasa sensasi kesegaran hasil lautnya dengan udang yang besar.

Alamat: Kuala Muda (Utara Muara Sg.Merbok Kedah)

5. Jeti Sungai Semeling

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Jeti Sungai Semeling bukanlah sebuah jeti yang biasa, kerana di kawasan ini terdapat laluan pejalan kaki berkepanjangan 1 km di mana di kiri dan kanannya terhidang pemandangan hutan bakau.

Sambil melihat dengan dekat keindahan alam hijau ini, anda juga dapat mendengar bunyi kicipan burung dan melihat pemandangan matahari terbenam yang cukup mempesonakan.

Berbaloi jika anda mengambil pakej river cruise yang turut disediakan di sini untuk memaksimakan lagi keseronokan anda sekeluarga bersatu dengan alam semula jadi. Bila lagi nak sampai ke sini?

Alamat: Kompleks Pelancongan Jeti Semeling, Sungai Merbok, 08000 Sungai Petani

4. Taman Jubli Perak

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber:Taman_Mahkota_Jubli_Emas

Taman Jubli Perak ini dibina untuk memperingati sambutan Jubli Perak Sultan Abdul Halim Muadzam Shah merupakan Sultan Kedah yang ke-27. Lengkap dengan laluan pejalan kaki, di tengah-tengah taman pula terdapat sebuah tasik indah dengan jambatan untuk merentasi.

Sambil berjalan-jalan di dalam taman indah ini anda dapat melihat kelibat burung-burung eksotik yang terbang bebas di angkasa. Bagi ibubapa membawa anak, boleh berseronok di taman permainan yang disediakan.

Taman awam dikelilingi oleh pokok-pokok besar ini memiliki atmosfera yang sungguh nyaman bagi menenangkan fikiran dan jiwa setelah kepenatan berjalan.

Antara kemudahan lain yang terdapat di taman indah ini adalah gimnasium rakyat, perpustakaan awam, medan selera dan masjid yang hanyalah bersebelahan dengan taman.

Alamat: Taman Jubli Perak, 08000 Sungai Petani

3. Air Terjun Tupah

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: flickr.com

Lokasi kali ini anda berpeluang melihat keindahan flora dan fauna sambil menghirup udara yang segar! Wajib membawa keluarga berkelah di Air Terjun Tupah.

Terletak tidak jauh dari Pekan Semeling, air terjun ini agak mudah untuk dicari kerana cukup terkenal sebagai destinasi tempat menarik di Sungai Petani dan pilihan ramai penduduk tempatan terutama pada hujung minggu.

Bagi peminat fotografi,, anda akan terpegun melihat keindahan air terjun yang sangat memukau, menggoda.

Alamat: Air Terjun Tupah, Hutan Lipur Tupah, Kedah

2. Chalet Terapung  Segantang Garam

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: chalet-terapung

Bagi anda yang merancang untuk ke sini pada percutian akan datang, Chalet Terapung  Segantang Garam merupakan salah satu pilihan penginapan yang boleh menarik di Sungai Petani.

Menawarkan tujuh buah chalet yang terapung di atas permukaan Sungai Merbok, Chalet Terapung Segantang Garam menyediakan dua buah chalet yang lengkap dengan penghawa dingin, chalet VIP, chalet berkembar dan bilik penginapan berasingan.

Pelbagai aktiviti menarik yang boleh anda rancang untuk lakukan sekiranya memilih untuk menginap di sini adalah memancing di pelantar yang disediakan, melawat pulau-pulau berhampiran, melihat keindahan hutan paya bakau ataupun melawat banyak lokasi menarik terdekat seperti muzium arkeologi dan lain-lain lagi.

Alamat: Chalet Terapung Segantang Garam,PPK Merbok

1. Menara Jam Besar Sungai Petani

Tempat Menarik Di Sungai Petani
Sumber: relaksminda.com

Didirikan pada tahun 1934, Menara Jam Besar Sungai Petani ini merupakan bentuk hadiah daripada seorang tauke Cina, Lim Lean Teng kepada penduduk kawasan ini untuk meraikan sambutan Jubli Perak King George V dan Queen Mary.

Keistimewaan jam gergasi antik ini ia masih berfungsi dan berbunyi akan kedengaran bunyi pada waktu-waktu tertentu.

Pada waktu malam, jam ini akan dilimpahi dengan cahaya lampu yang indah, menjadikan ia sempurna sebagai latar belakang tempat ini.

Alamat: 916, Jalan Ibrahim, Sungai Petani, 08000 Sungai Petani

Kesimpulan

Dalam topik kalini dapat berkongsi dengan anda senarai tempat menarik di Sungai Petani ini. Walaupun negeri Kedah ini dalam fasa berkembang tetapi tidak pernah lupa akan tempat bersejarah malah di jadikan tempat lawatan untuk memberitahu sejarah itu wujud dan benar.

Apa pendapat anda tentang tempat menarik di Sungai Petani? Jika ada seberang pertanyaan boleh komen dibawah atau boleh kongsi dengan kami tempat menarik atau bersejarah yang terkenal.

Terima Kasih dan selamat bercuti!